Nieuws Algemeen

Stevan Kühnen van Altra College Haarlemmermeer strijdt om de titel leraar van het jaar

 Wow, dat is nog eens een prestatie! Stevan (leraar AVO onderbouw)  is één van de negen finalisten, die uit ruim 1.000 aanmeldingen is gekozen en kans maakt om leraar van het jaar te worden.  Leerlingen, ouders en collega's konden hun favoriete leraar aanmelden voor de verkiezing. De jury heeft gekeken naar de omgang van de leraren met hun leerlingen, ouders en collega's, maar ook naar de manieren waarop zij zichzelf en hun vakgebied verder blijven ontwikkelen.

 

Stevan is door de jury genomineerd vanwege zijn zeer gewaardeerde werk voor de ZMOK leerlingen van zijn school, Altra College Haarlemmermeer. In het juryrapport staat:  “Onder moeilijke omstandigheden en met weinig hulpmiddelen weet hij met zijn pioniersmentaliteit goed onderwijs op de kaart te zetten. Hij heeft een grote rol gespeeld bij het implementeren van het GIP model op zijn school. Hij coacht collega's en is leergierig. Hij is goed in het leggen en onderhouden van contacten en beschikt over doorzettingsvermogen. In moeilijke situaties zoekt hij naar oplossingen. Hij is erg populair bij zijn leerlingen omdat hij goed contact met ze heeft en telkens weer nieuwe kansen biedt.”

 

Spannende tijden

Er breken spannende tijden aan voor de negen leraren. De verkiezing is al over een paar weken. Op 25 september gaan de negen finalisten in gesprek met de jury en krijgen ze ook een mediatraining waarin ze worden voorbereid op alle aandacht die een jaar lang Leraar van het Jaar zal opleveren. De jury bepaalt de drie winnaars, er kan niet gestemd worden.

 

Bekroning van vakmanschap

Doelstelling van de verkiezing Leraar van het Jaar is kwaliteiten van leraren in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs zichtbaar en bespreekbaar te maken en het leraarschap op een positieve manier in beeld te brengen. De verkiezing van de Leraar van het Jaar richt zich daarom op die leraren die in staat zijn hun omgeving te overtuigen van hun kwaliteiten, die hierover in gesprek durven en kunnen gaan en die weten te inspireren. De titel ‘Leraar van het Jaar' is dan ook een erkenning voor het vakmanschap van drie individuele leraren, maar tegelijkertijd ook voor de beroepsgroep als geheel.

 

De verkiezing Leraar van het Jaar is een initiatief van de Onderwijscoöperatie en is onderdeel van de Dag van de Leraar, die elk jaar op 5 oktober wordt gevierd. De Dag van de Leraar en alle activiteiten die op die dag door de Onderwijscoöperatie en door scholen zelf worden georganiseerd, hebben als doel alle leraren in heel Nederland te bedanken voor hun tomeloze inzet. Voor meer informatie over de dag van de Leraar, kijk op www.dagvandeleraar.nl.