Nieuws Arbeidstoeleiding

De bal is rond: Probleemjongeren van de bank !

Uitzending:                                         maandag 18 maart 2013, 23.00-00.00 uur, Nederland 2

Website:                                           www.debalisrond.nl

Voetbal lijkt het nieuwe overheidswapen in de strijd om probleemjongeren van de bank en op een werkplek te krijgen.  Filmechtpaar Mascha & Manfred Poppenk koos FC Assen als arena en filmde daar op de voor hen karakteristieke observerende wijze één team ‘met beperkingen’. Een half jaar lang kwam het team twee maal per week samen op het trainingscomplex van FC Assen en werd er naast de nodige fysieke trainingen gediscussieerd, geïnstrueerd, geschopt en gescholden...

 De documentaire legt feilloos bloot wat de (on)mogelijkheden zijn van werkeloze probleemjongeren in Nederland. Genadeloos maar respectvol legt de camera vast hoe deze jongeren vastzitten in de Nederlandse (zorg)maatschappij.

De problematieken van de jongeren variëren van borderline, schizofrenie tot verslaving en ouderschap op jonge leeftijd. Verreweg de meeste jongeren hebben te stellen met een combinatie van deze ‘beperkingen’. Zij zijn vrijwel allemaal verslaafd of verslaafd geweest, kunnen slecht met geld omgaan, hebben nauwelijks werkervaring en leven van een uitkering. Kortom, dit zijn de blowende, gamende jongeren op de bank waar werkgevers mee aan de slag moeten, willen zij aan het 5% quotum voor mensen met een arbeidsbeperking voldoen.

Mascha & Manfred maakten eerder o.a. het alom geprezen documentaire drieluik ‘een klasse apart’, uitgezonden door de RVU educatieve omroep in 2006 en de internationaal bekroonde documentaire ‘Grown in Detroit’, uitgezonden in Nederland onder de titel ‘Made in Detroit’ door LLINK in 2009.

Filmmakers: Mascha Poppenk en Manfred Poppenk (filmmij)

Eindredactie: Willemijn Francissen

Hoofdredactie: Ben Groenendijk (NTR)

 

‘De bal is rond’ is een productie van filmmij.

 

Website

Op www.debalisrond.nl  kan de TV film (60 min.) plus de filmmakers versie (110 min.) van de documentaire nogmaals bekeken worden, nadat deze is uitgezonden. Verder is op deze site ook informatie te vinden over o.a. het project.