Nieuws Algemeen

Onderwijscafé over pesten: De school kan het niet alleen

In het Onderwijscafé, een initiatief van de PO-Raad waaronder LECSO, VO-raad en AVS, luisterden gisteren zo'n tachtig deskundigen, Kamerleden, schoolleiders en andere geïnteresseerden aandachtig naar verschillende verhalen en hulpkreten.

Ze waren bijeen om te discussiëren over pesten. Een veel besproken thema sinds twee gepeste tieners vorig jaar een einde maakten aan hun leven. Als reactie daarop kwamen staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker en Kinderombudsman Marc Dullaert onlangs met een plan om het probleem aan te pakken. Als het aan hen ligt, zijn scholen voortaan bij wet verplicht pestgedrag de kop in te drukken met hulp van een bewezen effectief antipestprogramma.

Over het plan van staatssecretaris Dekker zijn de meningen, ook bij de politici en deskundigen uiteenlopend. Wel is iedereen van mening dat pesten moet worden aangepakt.

Dat pesten van alle tijden is, is in ieder geval geen reden om er dan maar niets aan te doen, zei Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad. Maar in plaats van regels bedenken die voorschrijven wat niet mag, kunnen we pesten beter bestrijden door afspraken te maken over wat we wél willen, vindt ze. Wat Den Besten betreft moeten basisscholen bijvoorbeeld via het nog in ontwikkeling zijnde Vensters PO laten zien wat ze doen om een veilig schoolklimaat te organiseren. Ook kunnen scholen, ouders en de buitenschoolse opvang afspraken daarover maken. 

Klik hier voor een uitgebreid verslag van het ondewijscafé op de site van de PO-raad.