Nieuws Onderwijskwaliteit

LECSO feliciteert Joke Lorist- Klappe met haar benoeming van leraar van het jaar 2014

Leerkracht Joke Lorist-Klappe van Onderwijscentrum De Twijn in Zwolle is gekozen tot 'Leraar van het jaar 2014, in de categorie speciaal onderwijs. Zij is een jaar lang ambassadeur van haar beroepsgroep.

De jaarlijkse verkiezing is een initiatief van de Onderwijscooperatie, waarin onder meer de onderwijsvakbonden vertegenwoordigd zijn. De Onderwijscooperatie maakt zich sterk voor de kwaliteit en status van de beroepsgroep.

Lorist zit al 25 jaar in het speciaal onderwijs en is volgens de collega die haar genomineerd heeft een groot voorbeeld voor de leerlingen. Ze is ervaren, betrokken en breed inzetbaar. Lorist is onder meer betrokken bij de organisatie van het schoolkamp, de First Lego League en de musical op De Twijn.

Lorist-Klappe gaf aan dat goede samenwerking binnen de school cruciaal is. „Ik wil benadrukken dat ik niet de beste ben en dat we het met z'n allen doen. En niet alleen leraren”, aldus de docente. „Onze onderwijsassistenten zijn echt onmisbaar.”

De lerares in het speciaal onderwijs hoopt dat haar pupillen in de toekomst meer kansen krijgen om door te stromen naar reguliere scholen. „Er zijn kinderen die bij mij in de klas zitten die daar over enkele jaren kunnen meedraaien”, aldus Lorist-Klappe.

Problematisch is volgens de docente dat veel scholen nog niet klaar zijn om haar leerlingen op te vangen. „In het regulier onderwijs moeten docenten met heel weinig middelen veel leerlingen lesgeven”, oordeelde Lorist-Klappe. „Het zou handig zijn als daar meer handen voor zouden komen.”

Overige winnaars in de categorieen basis- , voortgezet en middelbaar onderwijs zijn Femke Cools, Jasper Rijpma en Marloes van der Meer.