Nieuws Algemeen

Druk bezochte 13e editie van Hét Congres

De dertiende editie van Hét Congres op 27 november was met ruim 1100 bezoekers zeer geslaagd. Na de opening door Jan Menting, bestuursvoorzitter van LECSO was het woord aan Addy Smolders, juryvoorzitter voor Project Speciaal

Winnaar Project Speciaal
Zij maakte bekend dat de 1-op-1-groep van Vso De Korte Dreef uit Borculo de Project-Speciaalprijs had gewonnen. Deze school krijgt een geldbedrag en publicitaire ondersteuning voor hun project.
In een 1-op-1-klas zitten maar zes leerlingen, die begeleid worden door drie beroepskrachten: een leraar, leraarsondersteuner en een agogisch medewerker. Het gaat om leerlingen die tussen wal en schip dreigen te vallen. "Kinderen die vaak zeer lang thuis zitten en geen onderwijs krijgen omdat ook het reguliere speciaal onderwijs niet in staat blijkt ze te bedienen van passend onderwijs", aldus leerkracht Luc Glandrup.
De leerlingen krijgen intensieve begeleiding waarbij ze in een veilige leeromgeving de kans krijgen om certificaten of diploma's te behalen.
De andere genomineerden waren de Oestergroep van Dr. A. Verschoorschool uit Nunspeet en pASSend in onderwijs en zorg van De Spinaker uit alkmaar. Op de website van Project Speciaal leest u meer over deze bijzondere projecten.
Project Speciaal is een initiatief van LECSO dat vernieuwing en kwaliteitsverbetering in het speciaal onderwijs stimuleert. Eens in de twee jaar wordt het meest speciale Project Speciaal door de jury gekozen. 

2x Nee = Ja
Steven Pont betrad hierna het podium met zijn inspirerende presentatie ‘2 x nee = ja! Waarom frustratie een plek in onze pedagogiek verdient’. Met humoristische voorbeelden zorgde hij voor een goede sfeer en gaf hij verrassende inzichten, die de aanwezigen in de praktijk kunnen toepassen.
De kern van zijn betoog: We zorgen teveel en ontnemen kinderen daardoor groeikansen. We zijn ze voor, waardoor er geen problemen komen. Maar juist leren omgaan met die problemen hoort bij opgroeien. Als tien pubers in de buurt van een sloot voetballen dan is het een voorwaarde dat de bal in het water komt. Je moet ze daarvoor niet waarschuwen!
De titel van zijn betoog kwam terug in de twee vragen:  ”Is het levensbedreigend?" en "Heeft de omgeving er last van?” Is het antwoord twee maal nee,  dan is het ja en kun je het kind gewoon zijn gang laten gaan. Zelfs als een 8-jarige voor de eerste keer van de hoge duikplank wil springen. Steven pleitte ervoor kinderen de ruimte te geven om fouten te maken. “Eén ervaring weegt zwaarder dan 1.000 instructies.”

Persoonlijk programma
Vervolgens konden de deelnemers hun eigen persoonlijke programma volgen. Verspreid in drie rondes lieten ze zich inspireren door ruim veertig presentaties en workshops. De vijf beleidsthema’s van LECSO passend onderwijs, onderwijs en zorg, onderwijskwaliteit, arbeidstoeleiding en expertise, onderzoek en ontwikkeling kwamen daarbij aan bod.  
De CED-Groep verzorgde als hoofdsponsor een eigen programmalijn. Hun specialisten gaven zes presentaties. 

Beurspleinen
Tussen de rondes door konden de deelnemers zich laten voorlichten op de Beurspleinen waar bijna zestig organisaties vertelden over hun producten en diensten.

Volgend jaar wordt het congres gehouden op 25 november 2016. Zet die datum alvast in uw agenda.