Nieuws Arbeidstoeleiding

Larissa staat ondanks beperking toch voor de klas

Omroep Zeeland heeft een item gemaakt over de zorgassistenten voor het basisonderwijs. Larissa de Kok is 18 jaar, heeft een licht verstandelijke beperking en volgt de opleiding voor zorgassistent. Momenteel werkt ze vier dagen in de week op baisisschool Poeljeugd in 's Heer Hendrikskinderen. Eén dag in de week volgt ze de opleiding bij ROC Scalda.

Taken
Ze helpt de juffrouw in groep een en twee met verschillende taken. Ze helpt kinderen met knutselen en naar het toilet te gaan. Voor Larissa is het een uitdaging omdat ze op een lager niveau denkt dan haar leeftijdgenoten.

Kans
Ze is blij dat ze deze kans krijgt. "Anders had ik nooit een baan in het onderwijs kunnen krijgen. Dan had ik in een winkel gewerkt ." Voor haar is het vooral prettig dat ze nu serieus wordt genomen door de juffrouw. Ze leert hoe ze moet omgaan met kinderen en krijgt daarbij begeleiding van een jobcoach.

Stichting Gezel
Inmiddels is Larissa vier maanden bezig. Voor de functie heeft ze gesolliciteerd bij de Stichting Gezel. Deze stichting zorgt er samen met Orionis Walcheren, de betrokken gemeentes en onderwijsinstellingen voor dat de zorgassistenten goed worden begeleid. Eind dit schooljaar studeert de eerste lichting zorgassistenten af.

Zeeland voorop
Zeeland loopt voor op andere provincies als het gaat om het aantal zorgassistenten. Dat zijn jongeren met een verstandelijke beperking die met een leer- en werkopleiding toch aan de slag kunnen in het onderwijs.
In Zeeland volgen bijna dertig jongeren de opleiding tot zorgassistent, terwijl dat er in de rest van Nederland slechts elf zijn. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de jongeren een baan krijgen in het regulier onderwijs of verder kunnen leren zodat ze niet meer afhankelijk zijn van een uitkering.

Bekijk hier het interview met Larissa voor Omroep Zeeland