Nieuws Expertise

Betrouwbare kennis over leerlingen met psychische problemen

De belangrijkste informatie over psychische stoornissen, signalen in het gedrag en do’s en dont’s in de klas: voortaan is betrouwbare kennis snel en gemakkelijk te vinden. Speciaal voor leerkrachten in het basisonderwijs publiceert het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie praktisch toepasbare kennis over leerlingen met psychische problemen.

Op de website van het Kenniscentrum vinden leerkrachten informatie over autisme, angst, depressie en gedragsstoornissen (ODD/CD). Alle informatie is speciaal op leerkrachten gericht en van belang bij het omgaan met psychische problematiek in de klas.

Drie procent in behandeling

Veel leerkrachten hebben in de klas te maken met een leerling met psychische problematiek. Vijf procent van de kinderen heeft serieuze psychische problemen. Drie procent is daarvoor in behandeling bij een psycholoog, orthopedagoog of kinderpsychiater. Goed onderbouwde kennis over de problemen kan leerkrachten helpen in het begeleiden van deze leerlingen en het omgaan met de problemen in de klas.

Webpagina’s Leer-Kracht

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie publiceert wetenschappelijke kennis voor verschillende doelgroepen: professionals in de jeugdzorg, ouders, jongeren, gemeenten en – nu dus ook – leerkrachten. De webpagina’s voor leerkrachten zijn ontwikkeld in het kader van het project Leer-Kracht van het Nederlands Centrum Onderwijs en Jeugdzorg (NCOJ). De kennis wordt continu aangevuld en uitgebreid.