Nieuws Passend Onderwijs

Tevredenheidsvragenlijst voor ZML

Hoe neem je tevredenheidsonderzoeken af onder zml-leerlingen? Marlou Visser, masterstudent aan de Universiteit Utrecht, ontwikkelde hiervoor bij B&T, in samenwerking met Speciaal Centraal (Utrecht), een nieuw instrument, dat binnenkort beschikbaar zal komen voor het onderwijs.

Voor dit nieuwe instrument zijn de standaardvragen van Vensters voor Verantwoording zo aangepast dat leerlingen met een ontwikkelingsleeftijd van 4 tot 9 jaar deze vragen nu ook kunnen beantwoorden. Het instrument is speciaal afgestemd op het taalbegrip en abstractievermogen van deze doelgroep.

Dit is gebeurd door

  • een betere vraagstelling;
  • de mogelijkheid tot automatische spraakondersteuning;
  • het gebruik van picto’s;
  • het gebruik van eigen foto’s van de school.

Na een succesvolle testfase wordt het instrument digitaal ontwikkeld, zodat scholen de vragenlijsten eenvoudig zelf kunnen afnemen in combinatie met de vragenlijsten uit de Kwaliteitsvragenlijst (v)so voor ouders, medewerkers en management van de school.
In de lijst zijn ook vragen opgenomen over de ervaren veiligheid. Dit is van belang in het kader van de wet sociale veiligheid die monitoring hiervan verplicht stelt met ingang van 1 augustus 2016. Met de inspectie zal worden afgestemd of de vragen hiervoor dekkend zijn.