Nieuws Expertise

Sociale media in het speciaal onderwijs

Het boek Sociale media in het speciaal onderwijs bevat vijftien portretten van leraren in het (voortgezet) speciaal onderwijs die sociale media op een inspirerende, creatieve wijze inzetten in hun klas. Het boek is gemaakt door de Stichting Kennisnet, in samenwerking met LECSO.

Leerkrachten in het speciaal onderwijs moeten vaak zelf uitzoeken hoe ze sociale media op een goede manier in de klas kunnen gebruiken. Terwijl juist deze kwetsbare kinderen makkelijk online te raken zijn en extra behoefte hebben aan goede begeleiding. Daarnaast zijn er veel docenten met een enorme passie en vindingrijkheid die hun leerlingen laten kennismaken met de digitale wereld. Deze ‘best practices’ zijn zo inspirerend, dat ze een groter podium verdienen.

Hoe werkt het boek? Elk hoofdstuk brengt het verhaal van een of twee leraren, die hun ervaringen en praktische tips delen. Hoe benutten zij digitale media in de klas? Bij elk portret staat een lesidee 
in de ‘kantlijn’. Het zijn suggesties voor lessen van circa twintig minuten, lessen die je helemaal naar je hand kunt zetten.
 Maar we beginnen met een aantal pedagogische tips. Hoe ga je met leerlingen in gesprek over digitale media? Het biedt vijftien concrete vragen en schetst het perspectief van de leerlingen.
Zoals Annefleur, die graag een YouTube-kanaal wil opzetten om andere blinde en slechtziende jongeren uit te leggen hoe je Facebook kunt gebruiken. Ze aarzelt, omdat het veel tijd kost en ze weet nog niet hoe ze het met school moet combineren. Of Bart, zml-leerling, die droomt van een muziek-app, waarmee je met anderen samen muziek kunt maken en mixen.
Hoe helpen we hen hun dromen waar te maken? Hoe kan internet daarbij een rol spelen? Laat u inspireren door deze leerkrachten en hun leerlingen, die we gezamenlijk in dit boek in het zonnetje zetten.

Het boek kost 13,50 euro, exclusief verzendkosten en is te bestellen via het digitale bestelformulier.