Nieuws Onderwijskwaliteit

Excellente scholen

De Gerhardschool (so) en het Orioncollege Noord (vso) zijn vandaag toegetreden tot het selecte gezelschap van Excellente Scholen. Beide Amsterdamse scholen zijn onderdeel van Stichting Orion.

Wij feliciteren bestuur, directie maar vooral de docenten van deze scholen met het behaalde predicaat en zien het als een erkenning voor de vaak jarenlange inzet om goed onderwijs te geven.

De Gerhardschool voor zeer gedragsmoeilijke leerlingen heeft het predicaat Excellente school gekregen voor de periode 2016-2018. Een predicaat dat staat voor: 1. hoogwaardig onderwijs en 2. duurzame schoolontwikkeling. Daarnaast is de Gerhardschool ook de Gezondste School van Amsterdam.

Het Orion College Noord werd een excellente school omdat de school veel gebruik maakt van ict-hulpmiddelen om de leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op de maatschappij. Het College is trots op wat zij met deze doelgroep leerlingen bereiken om ze voor te bereiden op de toekomst waarin ict een steeds belangrijkere rol vervult. Ict is ondersteunend aan het leerproces van de leerlingen, ook voor de laag functionerende leerlingen. Het draagt bij aan het zelfvertrouwen van de leerlingen. Ze kunnen door de inzet van ict-hulpmiddelen makkelijker zelfstandig aan de slag, zowel in de dagbesteding als bij betaalde arbeid.

Du juryrapporten van beide Excellente Scholen zijn toegevoegd.

Een excellente school is in de basis een goede school die zich onderscheidt van andere goede scholen door te excelleren op een bepaald gebied dat in de school als geheel doorwerkt. Met het predicaat Excellente School krijgen zeer goed presterende scholen de maatschappelijke zichtbaarheid en waardering die ze verdienen. Excellente scholen zijn een voorbeeld voor andere scholen. Zij dagen andere scholen uit om de lat ook hoog te leggen en dit predicaat te bemachtigen. Het predikaat verkrijgen scholen door zich aan te melden bij de jury van onderwijsexperts. De jury beslist vervolgens welke scholen het predikaat verkrijgen op basis van analyse, aangeleverde stukken, een presentatie van de school en observaties in de praktijk.

Een aantal scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs heeft eerder al het predicaat Excellente School gekregen:

  • Latasteschool in Horn
  • Daniel de Brouwerschool in Wilp (so en vso)
  • De Heldringschool Amsterdam (so en vso)
  • Alphons Laudyschool, Amsterdam (so en vso)
  • De Zonnebloemschool, Emmeloord (so en vso)
  • De Linde, Deventer
  • SO De Piloot Rotterdam
  • Mr. de Jonghschool, Amsterdam
  • Korenaer Deurne.
  • Zonnebloemschool Emmeloord (vso)

Juryrapport-Excellente-Scholen-2016-20YC-0-A_H_Gerhardschool-so.pdf

Juryrapport-Excellente-Scholen-2016-21EN-0-Orion-College-Noord-vso.pdf