Nieuws Onderwijs en Zorg

LVB-jongeren krijgen transitiecoach als ze 18 jaar worden

Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars geeft financiële steun aan het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie bij het ontwikkelen van de functie van ‘transitiecoach LVB’. Een dergelijke coach krijgt de taak om jongeren met een lichte verstandelijke beperking (LVB) te ondersteunen bij de veranderingen die ze ondervinden als ze 18 jaar worden.

Elk jaar worden ongeveer 6.000 jongeren met een lichte verstandelijke beperking (LVB) 18 jaar. Vanaf die dag worden zij geacht zelf keuzes te maken op belangrijke levensgebieden als werk, school en dergelijke. Maar in hun ontwikkeling zijn ze vaak niet ouder dan een jaar of 12-13, en zijn ze nog helemaal niet klaar om op eigen benen te staan. Voor deze groep is ondersteuning bij de veranderingen die plaatsvinden als zij 18 worden, daarom cruciaal.

Om LVB-jongeren de meest optimale professionele ondersteuning te bieden, ontwikkelt Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, met input van LVB-jongeren, ouders en experts, de nieuwe functie ‘transitiecoach LVB’. De transitiecoach bereidt jongeren en ouders geleidelijk voor op de veranderingen in het leven en de zorg en betrekt hen zo goed mogelijk bij de besluitvorming hierover. Op die manier beoogt Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie barrières op het gebied van werk, school, vrijetijdsbesteding, en wonen en zorg te verkleinen en de participatie en zelfredzaamheid van LVB-jongeren te bevorderen.

Lees ook het artikel Pgb-schuld minderjarigen verlegd naar veroorzaker