Nieuws Algemeen

Next Level: nieuwe training voor probleemklassen in vo, vso en mbo

Op vo- en mbo-scholen kom je steeds meer leerlingen met ‘bagage’ tegen. Door hun problemen kunnen zij de sfeer in een klas behoorlijk beïnvloeden. In het ergste geval ontstaat een negatieve spiraal van buitensluiten, pesten, bedreigingen of agressie. Bijzonder Jeugdwerk wil vo-, vso- en mbo-docenten helpen om te tij te keren. Daarom is de nieuwe training Next Level ontwikkeld. Leerlingen leren daarin hoe ze zélf de negatieve sfeer in de groep kunnen ombuigen naar een positief klimaat.

Bewezen succes binnen vso

Next Level is ontstaan op Vreekwijk in Deurne, waar de training al enkele jaren met succes wordt gegeven aan leerlingen met ernstige gedragsproblemen. Jongeren leren daar samenwerken aan een omgeving waarin ze rekening met elkaar houden, elkaars gezichtspunt innemen en elkaar helpen. Tijdens de training ontdekken de leerlingen dat je ook in lastige situaties altijd kunt kiezen voor een positieve oplossing. Het programma is ontwikkeld samen met vso-school de Korenaer. De onderleggers voor de training zijn TOPs! en Equip, twee gecertificeerde groepsprogramma’s.

Pilot Varendonck College in Someren

Bijzonder Jeugdwerk gaat deze succesvolle training nu ook aanbieden in het regulier onderwijs. Het Varendonck College in Someren nam afgelopen voorjaar deel aan de pilot. De deelnemende groep was een 2e jaars vmbo-B klas die gebukt ging onder een negatieve sfeer en sterk teruglopende leerprestaties. Trainer Moniek Litjens (Bijzonder Jeugdwerk) vertelt: “Toen we met de leerlingen in gesprek gingen, benoemden ze precies dezelfde problemen als hun mentor: ook zij baalden van de werksfeer in de klas, waarin te weinig rust was en teveel door elkaar heen werd gepraat. De leerlingen wilden best wel rekening houden met elkaar, maar op één of andere manier lukte dat niet. Zij vonden ook dat er iets moest veranderen. Dat was een mooi vertrekpunt.”

Lees meer hierover op de website van bijzonderjeugdwerk.
Bijzonder Jeugdwerk biedt deze training vanaf schooljaar 2017/2018 aan. We nodigen scholen uit om contact op te nemen. Bel Edwin Schuurmans: tel. 0493-312589 of e.schuurmans@bj.nl.