Nieuws Expertise

Masterclass: Succesvolle doorstroom voor leerlingen met ondersteuningsbehoefte

Tijdens de masterclass Succesvolle doorstroom voor leerlingen met een ondersteuningsbehoefte op 7 november bij Wageningen Universiteit buigen schoolbestuurders, leidinggevenden samenwerkingsverbanden en schoolleiders zich over de vraag: Wat kan het voortgezet onderwijs doen voor een succesvolle doorstroom van hun leerlingen met een ondersteuningsbehoefte naar het vervolgonderwijs? Wat kan het vervolgonderwijs hierin betekenen? En, welke rol heeft de (aankomende) student hier zelf in?

Het einde van het voortgezet onderwijs (vo) is voor leerlingen de start van een nieuwe fase: studeren. De overgang naar het vervolgonderwijs is voor alle leerlingen kwetsbaar, maar voor leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte of een functiebeperking in het bijzonder. Voor deze groep begint na het vo niet alleen de zoektocht naar een geschikte opleiding, maar ook of deze opleiding beschikt over de juiste voorzieningen en begeleiding.

Tijdens de masterclass vertellen leerlingen over hun overstap: Wat heeft hen geholpen? En wat adviseren zij het voortgezet onderwijs en het vervolgonderwijs? Vervolgens neemt Hannelore Veltman van Expertisecentrum handicap + studie, met Chantal Gorissen van Fontys Hogescholen, u mee in de feiten en cijfers: hoe zit het met de doorstroom? Jan Willem Meinsma, voormalig bestuurder Hogeschool Windesheim (portefeuille o.a. studeren met functiebeperking) staat stil bij wat leerlingen, het vo en het hbo kunnen doen om succesvolle doorstroom te bevorderen.

Ten slotte bent u als deelnemer zelf aan zet: aan verschillende gesprekstafels praat u door over de zaken die in het vo opgepakt kunnen worden door de verschillende professionals, de connectie tussen vo en vervolgonderwijs, de rol van het vervolgonderwijs en rol van de leerling. De uitkomst van deze gesprekken wordt verwerkt in een werkagenda voor de sectoren.

Programma

  • 15:00 – 15:30 uur    Inloop
  • 15:30 – 16:00 uur    Welkom en opening met leerlingen
  • 16:00 – 16:30 uur    Feiten en cijfers: Wat weten we vanuit onderzoek?
  • 16:30 – 16:45 uur    Pauze                             
  • 16:45 – 17:25 uur    Jan Willem Meinsma: 'Wachten en verwachten'
  • 17:25 – 18:00 uur    Diner
  • 18:00 – 19:00 uur    Gesprekstafels

Datum en tijd: dinsdag 7 november 2017 van 15.00 uur tot 19.00 uur
Locatie: de masterclass vindt plaats op de Wageningen Universiteit; het precieze adres volgt nog.
Voor wie: de masterclass is bedoeld voor schoolbestuurders, leidinggevenden swv'en, schoolleiders, zorgcoördinatoren en decanen.
Kosten: er zijn geen kosten verbonden aan de bijeenkomst.
Aanmelden kan hier (onderaan de pagina).