Nieuws Onderwijs en Zorg

Verus-artikel Gelijke-kansen-estafette

Een kind van 7 wordt zeer ernstig ziek. Op Onderwijscentrum Leijpark in Tilburg, de speciale school van Harry Hoekjen, kan hij onderwijs blijven volgen. Maar het samenwerkingsverband geeft aanvankelijk geen toelaatbaarheidsverklaring en dus: geen geld. “Ik heb besloten het kind gewoon te plaatsen. Het wil graag naar school.”

Al jaren maakt Hoekjen zich hard voor financiering van onderwijs aan ernstig meervoudig beperkte (EMB) kinderen. Met resultaat: zijn voorstel staat in het regeerakkoord. “Ook deze kinderen moeten gewoon naar school mogen. Nu geven veel samenwerkingsverbanden passend onderwijs geen toelaatbaarheidsverklaring meer voor hen af op het moment dat ze 16 worden. Ze zitten vaak in een uitstroomprofiel Dagbesteding/Belevingsgericht en de leerplicht is vervallen. Dat is onrechtvaardig en slecht voor de ontwikkeling van deze kinderen. Als er nog ontwikkelingsmogelijkheid is, moet je onderwijs bieden.”

Lees hier het gehele artikel met Hoekjen over gelijke kansen in het speciaal onderwijs. Met linkjes naar artikelen die eerder in de serie Gelijke-kansen-astafette werden geplaatst.