Nieuws Onderwijskwaliteit

Als je leerling op hol slaat

Fysiek ingrijpen doe je als leraar liever niet. Maar in sommige situaties moet je wel. De vraag wat je dan wel of niet mag doen, is niet te vangen in een protocol. Het Onderwijsblad besteedde in zijn laatste nummer aandacht aan fysiek ingrijpen in schoolsituaties.

Corine van Helvoirt van LECSO heeft daaraan meegewerkt. “Regelmatig merken we dat leraren willen weten wat ze wel en niet mogen doen in een bedreigende situatie met een leerling. Maar daar is geen klip- en-klaar antwoord op te geven, omdat het heel erg afhangt van de situatie. Zo mag je een kind in principe niet slaan, maar als een leerling een andere leerling met een mes of een pistool bedreigt en jij slaat op zijn arm om de situatie meester te worden, wordt het toch anders. Sterker nog, je moet dan handelen omdat de veiligheid van andere leerlingen in het geding is en jij daar als leraar verantwoordelijk voor bent.”

Het artikel uit het Onderwijsblad is als bijlage bijgevoegd.
Vorig jaar hebben we samen met NJI, Stichting school en Veiligheid, VOBC en IederIneen richtlijn Fysiek beperkend handelen opgesteld. Download de richtlijn hier.


Fysiekingrijpen_Onderwijsblad.pdf