Nieuws Arbeidstoeleiding

Afsluiting COZIMA-project Competenties Zichtbaar Maken

Competenties zichtbaar maken. Onder deze titel startte de projectgroep Cozima in september 2015 met haar opdracht een e-portfolio te realiseren voor kwetsbare jongeren. Met dit portfolio zouden de jongeren hun competenties vast kunnen leggen die zij tijdens school, op het werk of in de vrije tijd laten zien. Samen met Duitse, Belgische en Nederlandse partners hebben vanuit LECSO drie jaar aan dit project meegewerkt.

Tijdens het traject werd duidelijk dat één portfolio voor de Nederlandse, Belgische en Suitse jongeren niet haalbaar was, vanwege de diversiteit aan doelgroepen, landelijke en regionale regels en wensen. Nu drie jaar later zijn er verschillende portfolio’s gerealiseerd, aangepast aan de wensen/voorwaarden van de drie partnerlanden/scholen.

Nieuwsgierig hoe dit portfolio tot stand is gekomen of wilt u een demo zien, bekijk dan het COZIMA handboek op de website www.cozima.eu. Heeft u na het lezen van deze informatie vragen over het project of over het portfolio, vul het contactformulier op de site in en wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.

Startkwalificatie
Kwetsbare jongeren verlaten het onderwijs vaak zonder startkwalificatie. Ze hebben daardoor een negatieve ervaring en worden daardoor teleurgesteld dat ze geen afgeronde beroepsopleiding hebben gevolgd. Dit project concentreert zich op het vastleggen van de competenties van deze jongvolwassenen in de ontwikkeling van een digitaal portfolio. Door het gebruik van EVP, EVC en de ECVET methodiek wordt het mogelijk de competenties en vaardigheden van deze jongeren op het niveau van EQF niveau 1 en 2 zichtbaar te maken. Dit geeft hen de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen in hun beroepscompetenties/onderwijs en hen te helpen op het verwerven van een arbeidsplaats. Daarnaast biedt dit systeem in de toekomst 'bewijzen' om deel te nemen aan het levenslang leren. Dit project richt zich dus op:

  • Toegang tot de arbeidsmarkt voor kwetsbare jongeren
  • Het tegengaan van voortijdig schoolverlaters