Nieuws Algemeen

Start zelf een expertgroep: tips van Bewegingsonderwijs

Binnen LECSO zijn verschillende expertgroepen actief. Mensen uit het gespecialiseerd onderwijs die zich op een bepaald thema of onderwerp hebben gegroepeerd en die met enige regelmatig bij elkaar komen. Binnen de nieuwe structuur van LECSO (populair gezegd LECSO 2.0) is er een belangrijke rol weggelegd voor deze expertgroepen. Want de echte experts die werken in het veld.

De komende tijd stellen we een paar expertgroepen voor die al langer bestaan. Hoe zijn ze begonnen, wat doen ze en vooral hebben ze goede tips voor beginnende expertgroepen? Dit keer de expertgroep Bewegingsonderwijs.

"Jaarlijks organiseren wij de nascholingsdag Bewegingsonderwijs", zegt Mike Bontekoning, docent lichamelijke opvoeding bij Eduvier in Lelystad en tevens voorzitter van de expertgroep. "Deze landeijke studiedag wordt al een aantal jaren georganiseerd. Steeds op een andere locatie, zodat we in de loop der jaren het hele land kunnen bedienen."

Contact via email en Whatsapp
Ook de zes leden van de werkgroep komen uit heel Nederland. "Het positieve daaraan is dat het breed gedragen wordt. Niet door één school of regio. We komen twee keer per jaar als werkgroep bij elkaar. Verder houden we contact via mail en Whatsapp."

De nascholingsdag is de enige activiteit die de expertgroep organiseert. Bontekoning: "Omdat we het allemaal in onze vrije tijd moeten organiseren richten we ons op een evenement dat we goed organiseren. En LECSO verzorgt bijvoorbeeld de inschrijvingen. Het is een hele zorg dat dat uit handen wordt genomen en goed geregeld is."

Groepsdynamiek
Op de studiedag worden zowel theoretische als praktische workshops gegeven. In het plenaire deel wordt dit jaar aandacht beteed aan groepdynamiek. Ivo Dokman, specialist in groepsdynamica vertelt hoe onderlinge beïnvloeding tussen leerlingen in de groep werkt en in de interactie met de leraar.
"In de diverse workshops komen ook de nieuwste trends aan bod. Zo hebben we een workshop over Archery Attack een nieuwste teamsport in Nederland, een combinatie van boogschieten, met een zachte rubberen punt, paintball en trefbal."

"Of een workshop over burner games, actieve, intensieve, actuele, leuke spelletjes, die uitermate geschikt zijn om te spelen in het speciaal onderwijs."

Aanmelden voor de studiedag van14 november kan nog tot en met 4 november. Klik hier.
Wilt u ook een expertgroep starten kijk dan op onze site. Wellicht kunnen wij u ondersteunen.