Nieuws Onderwijs en Zorg

Kinderambassadeurs NSGK: 'Ook wij kunnen gewoon sporten'

Sporten, een strand bezoeken of in een speeltuin spelen: het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Op 3 december was het de Internationale Dag van Personen met een Handicap. De Verenigde Naties hebben deze dag in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de positie van gehandicapten. Ook Marie Claire Lanser (11), Julian Hendriks (12) en Robin Kanon (10) maken zich sterk voor mensen die aan de zijlijn staan.

Als nieuwe kinderambassadeurs van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) willen zij er komend jaar voor zorgen dat kinderen met een beperking niet meer buitengesloten of gepest worden. Uit eigen ervaring weten ze hoe vervelend het is als je ergens niet aan mee kunt doen. Maar, zo stelt Julian: ''Als je iets echt wilt, dan kun je het!''

''Heb jij een beetje lef? Ben jij een goede prater? En sta je graag op het podium? Dan zoeken we JOU!'' Met deze oproep ging NSGK dit voorjaar op zoek naar nieuwe kinderambassadeurs. De huidige kinderambassadeur Merijn Rootlieb (13) had namelijk versterking nodig.
Robin uit Badhoevedorp herkende Merijn op de posters die op haar school hingen. Toen Lucille Werner, al tien jaar een famous friend van NSGK, langskwam op school, werd Robin al helemaal enthousiast. Ze kon een voorbeeld zijn voor andere kinderen, dacht ze. ''Ik wil laten zien dat je veel gewoon kunt, ook al ben je gehandicapt. Ik doe ook alles'', vertelt Robin vrolijk. Ze heeft het Pfeiffer syndroom type 2, waardoor ze doof is, moeilijk praat en in een rolstoel zit. ''Een bouwpakket'', noemt ze zichzelf. Toch doet ze inderdaad van alles: ze speelt piano en gitaar, wielrent, tennist en is beginnend dj.

Lees het gehele artikel op de site van de Nationale Onderwijsgids.