Nieuws Passend Onderwijs

Passend onderwijs: een voorlopige balans

HELMOND/EINDHOVEN - Minister Arie Slob gaat in maart de regio in om te horen hoe passend onderwijs verbeterd kan worden. Een mooi moment om de voorlopige balans op te maken: wat heeft passend onderwijs ons gebracht en wat mankeert eraan?

[artikel overgenomen uit Eindhovens Dagblad 30 januari 2019]

Veel mensen hebben een verkeerd beeld van het speciaal onderwijs, menen Mark en Mireille Giebels uit Helmond. „Ze denken dat daar met stoelen door de klas gegooid wordt”, zegt Mark. „En dat er alleen zwakzinnige kinderen met een laag IQ zitten”, vult Mireille aan. Zelf weten ze wel beter.

De Hilt
Dochter Demi (12) zit al haar hele schoolgaande leven op De Hilt, een school voor speciaal onderwijs in Helmond. Sinds drie weken gaat ook haar zusje Zoë (10) er naartoe, nadat zich in de afgelopen anderhalf jaar een angst- en dwangstoornis ontwikkelde bij het meisje. Als ze met een potlood haar lip aanraakt, kan ze ineens bang zijn om ziek te worden. Of ze legt zichzelf dwingende rituelen op, zoals het tellen van traptreden. De juf wist zich er geen raad mee en had met een grote klas weinig tijd er aandacht aan te besteden. „Zoë was doodongelukkig, ze zat elke dag huilend in de auto.”

Zoë is niet de enige die recent de overstap maakte. Het aantal kinderen dat naar het speciaal onderwijs gaat, is vorig jaar weer gestegen. Dat staat haaks op de Wet passend onderwijs, die in 2014 van kracht werd. De intentie was juist om meer zorgleerlingen op hun reguliere basisschool een plek te geven. Kunnen we die wet daarmee als mislukt beschouwen?

Last
Passend onderwijs heeft het speciaal onderwijs wel degelijk last bezorgd, stelt Hilbert de Vries, bestuurder van SSOE (Stichting Speciaal Onderwijs & Expertisecentra). Onder die koepel vallen drie scholen voor speciaal onderwijs in Eindhoven en Helmond. „Het aantal kinderen in onze klassen is gestegen van twaalf naar zestien.” Een rechtstreeks gevolg van de wet, meent hij. Maar terugdraaien is ook geen oplossing. „Het vorige systeem was ook aan het vastlopen.”

Lees hier het gehele artikel in het Eindhovens Dagblad.
Ook uw ervaringen met het passend onderwijs delen? Ga naar vertelpunt.nl