Nieuws Arbeidstoeleiding

Banenafspraak: welke mogelijkheden liggen er in je eigen school?

Mensen met een arbeidsbeperking hebben vaak moeite om een baan te vinden. Het kabinet wil dat zij zoveel mogelijk een baan bij een ‘gewone’ werkgever krijgen. Daarom heeft zij met organisaties voor werkgevers en werknemers de banenafspraak opgesteld. Veel van onze leerlingen komen in aanmerking voor deze regeling. Daarom is het goed om ook eens te kijken hoe we het zelf geregeld hebben?

Een mooi voorbeeld is Odilly die in het kader van de banenafspraak heftruck-instructeur werd op z'n oude school. Bekijk hier het filmpje met Odilly.

Banenafspraak en quotumregeling
Mensen met een arbeidsbeperking hebben vaak aanpassingen op hun werkplek of extra begeleiding nodig. Daardoor vinden zij lastig een baan en kwamen zij in het verleden vooral in sociale werkplaatsen terecht.
Begin 2026 moeten er in totaal 125.000 banen zijn bijgekomen voor mensen met een arbeidsbeperking, waarvan 25.000 banen in de overheidssector. Dit heet de banenafspraak. Het kabinet heeft deze afspraak gemaakt met organisaties voor werkgevers en werknemers (sociale partners). Ieder jaar moeten de werkgevers zorgen voor een bepaald aantal banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Als de werkgevers in een sector de afgesproken aantallen in een jaar niet halen, gaat de quotumregeling in.

Doelgroep van de banenafspraak
De doelgroep voor de extra banen is:

  • Mensen die onder de Participatiewet vallen en die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen;
  • (Voormalige) leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en praktijkonderwijs (pro) die zich schriftelijk hebben aangemeld bij UWV;
  • Mensen met een Wsw-indicatie (sociale werkvoorziening);
  • Wajongers met arbeidsvermogen;
  • Mensen met een Wiw-baan of ID-baan.

Klik hier voor meer informatie over de Banenafspraak.
En heb je ook een goed voorbeeld, zoals de baan die Odilly heeft gekregen, laat het ons weten: info@lecso.nl.