Nieuws Expertise

'Voor onze studenten is het een droom om iets te betekenen voor deze kinderen.'

In een interviewserie besteedt de PO-Raad aandacht aan het lerarentekort. Met Marije den Dulk, docent pedagogiek aan Hogeschool Leiden, gaat het over de nieuwe opleiding Jeugd in Onderwijs, speciaal voor toekomstige leerkrachten in het speciaal onderwijs.

Sociaal Werk: Jeugd in Onderwijs, een nieuwe opleiding
Marije den Dulk: “Het is een hbo-opleiding van vijf jaar waarin twee bachelors worden behaald: voor sociaal werk en de pabo. De eerste twee jaar volgen studenten vooral het curriculum van sociaal werk en vanaf het derde jaar komt de pabo erbij. Het mooie is vooral dat studenten meteen beginnen met stagelopen in het speciaal onderwijs met behulp van intensieve stagebeleiding. Op die manier ervaren ze hoe het werkveld is, dat vind ik echt de kracht van deze opleiding. Ze maken meteen de koppeling tussen theorie en praktijk met hulp van het werkveld.”

Anders dan de pabo
“Ik was verbaasd dat deze opleiding nog niet bestond. Er is geen opleiding tot leerkracht speciaal onderwijs. Soms belanden daar net-afgestudeerden van de pabo, maar die zijn niet altijd goed voorbereid op het speciaal onderwijs en wat de kinderen van je vragen. Zij gaan vervolgens ook niet meer terug naar het regulier. Dat is zo zonde, die zijn opgeleid en hebben een hart voor het onderwijs, maar raken we kwijt.”
De opleiding is nu met het tweede cohort bezig en Marije merkt dat er een andere doelgroep aangesproken wordt. “Deze studenten kiezen heel bewust voor een combinatie tussen hulpverlening en onderwijs, zij hadden nooit voor de pabo gekozen. ‘Pabo vind ik zo pábo,’ zeiden ze, het is een heel ander type student dan op de pabo, waar ik ook lesgeef. Sommigen werkten al met kinderen met een beperking of hebben een familielid met een beperking, ze zijn enorm bevlogen. Voor de meesten is het echt een droom om iets te betekenen voor deze kinderen.”

Lees hier het hele interview.