Nieuws Passend Onderwijs

LECSO: "Ieder kind op een wachtlijst is er één teveel"

Naar aanleiding van een uitzending van Reporter Radio (zondag 27 oktober 19.00 uur NPO Radio 1) en een artikel in De Telegraaf (Speciaal onderwijs kan massale toestroom leerlingen niet aan - 25 okt. 2019) komen er dezer dagen veel berichten over het gespecialiseerd onderwijs naar buiten.

De uitzending van Reporter Radio is een vervolg op een eerdere reportage over het speciaal onderwijs uitgezonden door Reporter Radio op 29 september. Aanleiding voor de uitzending van a.s. zondag is een enquete die LECSO samen met het SBOwerkverband heeft gehouden over de wachtlijsten in het speciaal onderwijs.

Wachtlijst
Uit de cijfers van dat onderzoek blijkt dat er bij het sbo landelijk zo’n 147 leerlingen op de wachtlijst staan; bij het (v)so zijn dat er 112 . Het zijn niet echt dramatische getallen, maar LECSO vindt dat ieder kind dat op een wachtlijst staat voor een school voor gespecialiseerd onderwijs er eigenlijk één te veel is.

Door de wachtlijsten komen kinderen noodgedwongen, zonder de juiste begeleiding, in het reguliere onderwijs terecht. In het ergste geval komen kinderen zelfs thuis te zitten. Als LECSO maken we ons grote zorgen over deze ontwikkeling.

Duurzame oplossing
Wij streven samen met het regulier onderwijs naar duurzame oplossing hiervoor. Zodat we samen met iedereen die bij het onderwijs betrokken is, kunnen werken aan een goede toekomst voor deze groep kwetsbare jongeren.

zie ook: 'Het piept en het kraakt in het speciaal onderwijs'
Luister hier de uitzending Reporter Radio van 29 september.