Nieuws Onderwijs en Zorg

NICE TO KNOW OVERZICHT WEEK 17

Voortaan worden de Nice to Know berichen geclusterd en éénmaal per week op de website geplaatst

 

LEREN OP AFSTAND MET AANDACHT VOOR PRIVACY EN INFORMATIEBEVEILIGING

Scholen zijn volop bezig met online lessen of andere vormen van leren op afstand voor hun leerlingen. Maar hoe zit het met de privacy van leerlingen en medewerkers? Hier vind je een paar tips op een rijtje.


HOE VERDER ALS DE SCHOLEN WEER OPENGAAN?

Hoe brengen we de nieuwe beginsituatie zo optimaal mogelijk in beeld? Welke leerlingen hebben een achterstand opgelopen en welke leerlingen niet of nauwelijks? Hoe krijgen we daar zicht op en hoe gaan we eraan werken? RENN4, een organisatie met scholen in het (voortgezet) speciaal onderwijs en het speciaal basisonderwijs, heeft een notitie opgesteld met antwoorden op deze vragen.

Lees hier de notitie


VAKANTIEDOEBOEK ONTWIKKELD DOOR CNS EDE EN SKOVV

CNS Ede en SKOVV hebben gezamenlijk een interactief, digitaal, 100 pagina’s tellend, Vakantie doe-boek ontwikkeld. Dit boek biedt kinderen tijdens de meivakantie de mogelijkheid tot dagelijks educatief vermaak. Ook voor ouders/verzorgers is dit een mooi hulpmiddel om hun kind(eren) structuur, activiteiten en plezier te bieden in deze periode van onderwijs op afstand. Het boek maakt onderscheid in onderbouw, bovenbouw of geschikt voor alle leeftijden. Gezien de identiteit van de initiatiefnemers zal er ook ruimte zijn voor levensbeschouwelijke onderwerpen.

Op vrijdag 24 april a.s. zal via de mail van het samenwerkingsverband het interactief Vakantieboek gedeeld worden en ‘live’ gaan.

Heeft een school of scholenkoepel buiten de regio van de genoemde samenwerkingsverbanden interesse in dit Vakantie doe-boek, dan kunnen zij het boek tegen kosten afnemen. Daarvoor kunnen zij contact opnemen met h.laurier@cnsede.nl

Mocht een schoolbestuur uit het SWV Rijn & Gelderse Vallei dit Vakantie doe-boek ook willen afnemen voor een aantal scholen in plaatsen van een ander samenwerkingsverband, neem dan contact op met c.vanede@swvrgv.nl


HULPKAARTEN BIJ ANGST VOOR HET CORONAVIRUS

Angst voor het coronavirus komt bij verschillende mensen voor. Het helpt dan om over je angst te praten, dat is al een eerste stap. Maar hoe doe je dat en wat is daar voor nodig? Wat helpt om niet overspoeld te worden door onzekerheid en angst nu er corona heerst?

Er is al veel informatie over veiligheid en preventie, maar er is weinig informatie over en hulp bij hoe je het beste kunt omgaan met de angst die het coronavirus oproept. Bijgaande hulpkaarten van Trajectum bieden handvatten om in een goed gesprek tot de kern te komen. Met de kaarten wordt geprobeerd woorden te laten geven aan de onderliggende onzekerheid en angst. Daarbij helpt het als angsten worden gedeeld. Daar wordt de angst lichter van. Bijgaande hulpkaarten ‘Wat helpt om niet overspoeld te worden door onzekerheid en angst nu er corona heerst’ kunnen helpen om er mee om te gaan.


HULP VOOR LERAREN IN HET REALISEREN VAN AFSTANDSONDERWIJS

Het NRO heeft een overzicht van kennis en kennisbronnen om bewuste, onderbouwde keuzes te kunnen blijven maken in het onderwijs. Ook in deze bijzondere tijd, waarin je genoodzaakt bent om snel beslissingen te nemen met mogelijk veel impact op leerlingen. Over onder meer digitale onderwijsvormen, afstandsleren en zelfregulering van leerlingen verwijzen we je hier naar betrouwbare kennis. Zo helpt het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) je met onderwijsontwikkeling in deze tijden.

Voor meer informatie, klik hier.


 

Hulpkaarten angst voor corona.pdf