De CvB spellen: Goud in Handen & Goud in Beweging

“THESE CHILDREN BELONG TO US,
THEY ARE OURS! NO-ONE IS LEFT BEHIND.”

Een schoolmedewerker in Toronto Canada zei dit eens bij een werkbezoek tegen de Nederlandse delegatie. Deze uitspraak liet ons niet los. In essentie is dat hét uitgangspunt van speciaal onderwijs: thuiszitters of kinderen die elders niet terecht kunnen? “Kom maar hier, je bent van ons! En we gaan voor jou iets anders bedenken dat nog nooit iemand bedacht heeft.”

De Commissie voor de Begeleiding (CvB) speelt daarbij een essentiele rol. Zij is de kern van het speciaal onderwijs. Daar komen alle lijntjes samen om onze leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden en een plan voor zijn of haar toekomst uit te stippelen. Samen met de leerling zelf, de ouders en zorgpartners. Ook bij de terugkeer in het onderwijs van thuiszitters speelt de CvB een belangrijke rol.

Om de rol van de CvB duidelijk te krijgen hebben LECSO en Gedragswerk twee spellen ontwikkeld.

Goud in Handen gaat voornamelijk over de vragen: Wat doet de CvB? En Waarom doet de CvB wat ze doet?

Goud in Beweging is daar een logisch vervolg op: Hoe werkt de CvB? En vooral: Hoe zorg je dat jouw CvB goed functioneert?

Want Goud in Handen is mooi, maar het werkt niet als dat goud niet in beweging komt. Stilstand is funest. Soms is de CvB het grote vliegwiel dat alles in beweging houdt, maar soms ook het kleine radertje ergens onderin dat alles in beweging zet.

Iemand die beweging heeft verbeeld is de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely. Kunstwerken van hem (vaak imaginaire machines) piepen, kraken en pruttelen maar zijn altijd in beweging. Elk radertje, tandwiel en riem is nodig om het geheel in beweging te krijgen én te houden. Misschien ook wel een mooi beeld voor het speciaal onderwijs: het ziet er niet altijd even gelikt uit en soms piept en kraakt het, maar het beweegt wel. En het moet blijven bewegen; in alle richtingen! Daar speelt de CvB een belangrijke rol in.

De spellen zijn bedoeld voor leden van de Commissie voor de Begeleiding. Maar u kunt ze ook spelen samen met anderen die bij de CvB betrokken zijn: het hele schoolteam, de samenwerkingsverbanden, meerdere CvB’s uit de regio of externe partners.

Klik hier om naar Goud in Handen te gaan

Klik hier om naar Goud in Beweging te gaan

Vergeet niet uw reacties en mooie verhalen te melden op info@lecso.nl ovv Goud in Handen.